söndag 21 juli 2013

Musik och bokplock mitt i sommaren

Musik och bokplock mitt i sommaren



Mitt i sommaren när de egna jordgubbarna sjunger på sista versen och de saftiga körsbären är djupt mörkröda är skuggan på verandan den enda vettiga platsen att vistas på om man nu vill undgå att grillas i solen. Här kan jag också sammanfatta och tipsa dig om musik och läsvärda böcker. 

På bokfronten avdelning spänning har Arne Dahls Blindbock och Jo Nosbys Polis sträcklästs. Blindbock håller som vanligt hög klass och ger förutom spänning en bra bild av ett nutida Europa.
Att det finns en dos av humor i boken höjer läsvärdet ytterligare.
Polis håller sedvanlig spänningsnivå men nu har nog Harry Hole gjort sitt och behöver lång semester.

En stor överraskning är I tidens Rififi-historier om Blå Tåget där gruppen medlemmar ger sin egen syn på hur ett av proggmusikens flaggskepp tog sig fram bland alla dåtidens musikpolitiska blindskär. 
När  man lyssnar på den cd som medföljer boken är det frapperande hur bra det  i dag låter om denna grupp vars texter är stundtals lysande. Idag efterlyser man gärna ett band som beskriver sin samtid på
samma som Blå Tåget.

Sommarmusik behöver inte beskriva att sommaren är kort eller att den regnar bort. 
 Beatufiful Africa med Rokia Traoré från Mali har samma effekt som en sval fruktig drink, det hjälper för stunden. 
Längtar du efter asfalt och storstad efter några dagar i spenaten finns nya Standards - Lloyd Cole att plocka fram. Lite loureedfärgad new york rock med snygga arrangemang och bra melodikänsla är aldrig fel.
Mavis Stapels - One true vine andas återhållsamhet och gospelkänsla. Jeff Tweedy har även denna gång gjort allt rätt med den småskaliga produktionen som sakta växer med Mavis Staples magiska röst. 
Vill du bara luta dig bakåt och blunda eller skåda upp i det blå och drömma dig bort till en sval höstdag fungerar isländska Sigur Ros Valtari utmärkt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar